Ce sa stii despre terapia laser de intensitate mica inainte de a urma acest tratament pentru durerile de spate

Durerea este inevitabila, dar suferinta este optionala. Si este incurajator sa stim ca tehnologia medicala ofera un numar coplesitor de tratamente si produse din care sa alegem, printre care si terapia laser de intensitate mica sau LLLT (low level laser therapy).

In continuare, citeste mai multe despre durerea de spate: cauze, simptome si tratamente.

Coloana vertebrala este o structura remarcabila care interconecteaza vertebre, articulatii, ligamente, nervi, un numar mare de muschi, etc. Aceasta structura complexa este cea mai importanta componenta a scheletului osos si a aparatului locomotor si in acelasi timp este susceptibila la ranire, durere, inflamatii si/sau iritatii. 

Durerea de spate este orice disconfort care apare de-a lungul coloanei vertebrale, incepand de la ceafa si pana la solduri. Aproape toata lumea a avut o durere de spate si de cele mai multe ori nu este cauzata de o afectiune grava si poate disparea in cateva saptamani cu o ingrijire minimala. Cu toate acestea, este probabil ca durerile sa reapara in timp. Durerea poate fi localizata sau se poate extinde si catre alte zone ale corpului. De asemenea, o durere din alta parte a corpului poate iradia catre spate.

Desi de cele mai multe ori nu se pot identifica cauzele durerilor de spate, putem totusi enumera cateva:

  • Timpul petrecut la volan, la birou, in pozitii incorecte, mersul pe jos in incaltaminte inconfortabila, o saltea neadecvata, intinderi musculare, efort sustinut, ridicare de greutati, sarcina.
  • Afectiunile renale, Zona Zoster
  • Fibromialgia
  • Osteoporoza
  • Spondiloza
  • Spondilita anchilozanta
  • Scolioza, cifoza, lordoza
  • Endometrioza
  • Sciatica
  • Artrita

Pentru un plan eficient de tratament, este esentiala identificarea si descrierea simptomelor specifice. Oamenii experimenteaza dureri de spate de diferite feluri si intensitati, in functie de numerosi factori ca: rezistenta la durere, starea mentala, emotionala, financiara sau activitatea fizica. Exista insa cateva caracteristici ale durerii de spate: poate fi insotita de spasme musculare, mobilitate limitata, dureri de sold si pelvis, se poate inrautati o data cu sederea prelungita, se poate ameliora la schimbarea pozitiei corpului, poate fi mai intensa dimineata si se poate ameliora odata cu miscarea, poate creste in timp, poate aparea sau disparea, dar creste in intensitate cu timpul, poate aparea imediat sau, dimpotriva, intarziat, in urma unei raniri. Majoritatea oamenilor care acuza dureri de spate cronice sufera si de dificultati in a dormi, depresie sau anxietate. Si pentru ca sunt ceea ce afecteaza mintea sau corpul, indiferent din ce parte intervine o problema, dezechilibrele in functionarea fizica pot crea dezechilibre in gandire, in functionarea emotionala si spirituala. Iar recuperarea trebuie privita ca un proces gradual, progresiv si continuu de restabilire a echilibrului in aceste zone.

Durerea de spate poate fi tratata si este indicat sa se trateze odata ce aceasta debuteaza. Sunt disponibile multe optiuni de tratament pentru durerile de spate care se adreseaza nevoilor individuale ale fiecarui pacient. Acestea includ ingrijire administrata acasa, remedii medicinale, terapii alternative sau chiar interventii chirurgicale.

Trei lucruri pe care trebuie sa le stii despre terapia laser de intensitate mica

Cum trateaza

Laserul este practic o sursa de lumina cu domenii de aplicatie medicala multiple, in functie de intensitatea radiatiilor laser. Pentru tratamentul durerilor de spate este folosit laserul de intensitate mica. La contactul direct cu pielea al acestei raze de lumina de putere joasa, se petrec o serie de efecte biologice: intensificarea circulatiei sangvine, a activitatii celulare si a comunicarii inter-celulare. Cresterea sintezei de endorfine ajuta la scaderea intensitatii durerii. Prin cresterea producerii enzimei superoxid dismutaza, tesutul este sustinut in a combate inflamatiile si a reduce rata distrugerii celulei de catre radicali liberi. Sistemul imunitar este sustinut prin stimularea celulele macrofage si cresterea numarul mastocitelor, cu rol in vindecarea ranilor. Se accelereaza sinteza colagenului si a elastinei. Accelereaza si induce fluxul sanguin la nivelul plagii utilizand celulele endoteliale. Rezultatul: un tratament complex in managementul durerii, problemele ortopedice, rani si inflamatii. Astfel, terapia cu laser de intensitate mica este eficienta in tratarea leziunilor tesuturilor moi, articulatiilor, durerii cronice, ranilor, inflamatiilor si ulcerelor.

Are efect dublu: opreste durerea si vindeca sursa ei

Efectul pe termen scurt din timpul sau dupa incheierea sesiunii de tratament initial este semnificativ, insa efectul pe termen lung este cu mult mai important. Printre efectele pe termen lung se numara: cresterea energiei celulare prin intensificarea sintezei ATP, cresterea productiei de proteine si ADN si imbunatatirea metabolismului celular. Se produce vindecarea mai rapida a tesuturilor deteriorate, rata crescuta de replicare celulara, o mai buna conducere nervoasa, reducerea tesutului cicatriceal si formarea de noi vase de sange care aduc mai mult sange in zona lezata. Terapia cu laser de intensitate mica ajuta mecanismele naturale de vindecare ale organismului, creste rezistenta la infectii prin stimularea sistemului imunitar si favorizeaza drenajul limfatic, reducand edemele.

Eficacitate clinica dovedita

Terapia laser de intensitate joasa este folosita de pacienti de mai mult de patru decenii, iar din 1967 s-au publicat peste 2500 de studii clinice in lume. Multe dintre aceste studii sunt dublu-orb, controlate cu placebo și au demonstrat ca terapia cu laser este o metodă dovedită clinic pentru ameliorarea durerii. Terapia cu laser este o procedură non-invazivă, care nu implica administrarea medicamentelor, iar studiile au constatat ca pana acum nu au aparut efecte secundare.

Tu ai incerca?

Leave a Reply